Makalelerimiz

#EVDEKAL EVLİLİĞİNİZE ZARAR VERMESİN!

Çin'de koronavirüsten dolayı ilan edilen karantina uygulamasının sona erdiği Xi'an kentinde rekor düzeyde boşanma talebi yapıldı. Çin medyasında yer alan haberlere göre, Shaanxi eyaletinin başkentinde resmi daireler 1 Mart'ta açıldıktan sonra yoğun bir boşanma dosyasıyla karşı karşıya kaldı.

Çin'de koronavirüsten dolayı ilan edilen karantina uygulamasının sona erdiği Xi'an kentinde rekor düzeyde boşanma talebi yapıldı. Resmi rakamlara göre koronavirüsün (Covid-19) merkez üssü Hubei eyaletinde Şubat 2020'de rapor edilen aile içi şiddet, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 300 artış gösterdi. Uzmanlar bu artışın nedeni için iki olasılıktan bahsetmektedir; birincisi karantina sürecinde olumsuz duygu ve düşüncelerde artış olmasıyla birlikte azalan tahammül ve iletişim bozukluğunun artması ile şiddetli geçimsizlik. İkincisi ise salgın öncesi boşanma planlarının karantinanın bitmesiyle uygulamaya geçirilmesi. Bunun aksine salgın önce boşanma başvurusunda bulunan birçok çiftin de başvuruyu geri çektiğinden bahsedilmektedir. Yani karantina sürecinin ilişkileri iyileştirebildiği de düşünülebilir.

Uzmanlar bu artışın nedeni için iki olasılıktan bahsetmektedir; birincisi karantina sürecinde olumsuz duygu ve düşüncelerde artış olmasıyla birlikte azalan tahammül ve iletişim bozukluğunun artması ile şiddetli geçimsizlik. İkincisi ise salgın öncesi boşanma planlarının karantinanın bitmesiyle uygulamaya geçirilmesi. Bunun aksine salgından önce boşanma başvurusunda bulunan birçok çiftin de başvuruyu geri çektiğinden bahsedilmektedir. Yani karantina sürecinin ilişkileri iyileştirebildiği de düşünülebilir.

Salgının beraberinde getirdiği sosyal izolasyon süreci yeterince zorken buna ilişkilerde yaşanan problemlerin de eklenmesi size ve ilişkinizin geleceğine zarar verebilir. Karantina sürecini partnerinizi daha iyi tanımak, ilişkinizi onarmak ve daha iyiye götürmek için değerlendirebilmek daha tercih edilebilir bir alternatif olabilir.

▪Peki sizi daha sağlıklı düşünmeye ve davranmaya teşvik edecek stratejiler nelerdir?

 

1. İletişim

▪Sağlıklı iletişimin birinci kuralı ne söylediğinizden çok nasıl söylediğiniz önemlidir.

▪Sen dili eleştirel ve yargılayıcı olmanıza neden olur. "Şuna dikkat et biraz, hep böyle yapıyorsun zaten, o öyle mi yapılır..." gibi yüzlerce ifade örneği bulabiliriz. Ancak hepsinin ortak noktası saldırı, yargı içermesidir. Bu cümleleri duyan kişi savunmaya ya da karşı atağa geçer.

▪Sağlıklı olan ben dili ise sadece duygu düşüncelerinizi ifade etmenizi sağlar; "Peki şunu denemeye ne dersin, böyle yapmayı deneyebilirsin bir dahaki sefere, şuna dikkat edersen daha mutlu olurum..." gibi ifadeler düşünce ve beklentilerinizi anlatır ama karşı tarafı yaralamayı hedeflemez.

 2. Beklenti

▪Öncelikle eşinizden beklentilerinizin ona ve ilişkinize zararları var mı bir düşünün?

▪Bir şeyi sizin istediğiniz şekilde yapmaması onu yargılama hakkını size vermez. Ortak bir yaşam alanını iki tarafın da zarar görmeyeceği ve mutlu olacağı şekilde kullanmalısınız.

▪Beklentilerinizi ifade etmeden anlaşılmayı beklemeyin. Rica edin, talep edin.

▪İfade etmedikleriniz dayanıklılığınızı azaltıp, öfkeye neden olabilir.

 3. Olumluya Odaklanma

▪"Kahvaltı hazırlamış ama mutfağı dağıtmış" olumluyu görmezden gelip olumsuza odaklanmak olumsuz düşünme kapasitenizi arttırıp karamsarlığa neden olabilir. Bunu ifade etmek ise cezalandırıcı, eleştirel olmanıza ve sevdiğiniz kişinin çabasını görmezden gelmenize, ona değersiz hissettirmenize neden olur.

▪Kahvaltı hazırlaması birçok olumlu yönüne vurgu yapabilir. Sizin için çaba göstermiş, emek vermiş, zaman harcamış, sizin sevdiğinizi düşündüğü şeyleri sofraya koymuş...

▪Peki mutfağın dağılması çözümlenmeyecek bir sorun mu ve bunu ifade etme zamanınız, şekliniz doğru mu?

▪Bulacağınız cevaplar eminim sevdiğiniz kişiyi kırıp onarmaktan daha çok zorlamayacaktır sizi.

 4. Takdir Etme

▪Değişmesini beklediğiniz durumlarda yargılayıcı olmak eşinizin duygu ve davranışlarının daha kötüye gitmesine neden olabilir.

▪Bir davranış alkışlandıkça gelişir. Küçük çabaları bile fark ettiğinizi belli etmelisiniz.

▪"Yardımın sayesinde daha çabuk bitti, ben yorgunken benim için bunu yapman beni çok mutlu etti, gerçekten çok güzel görünüyor..." gibi cümleler çabasının fark edildiğini görmek devamlılığına ve daha fazlasını yapabilmesine yardımcı olacaktır.

▪Hepimiz takdir edilmeyi, cesaretlendirilmeyi, değerli, yeterli hissetmeyi bekleriz.

 ▪Birçok insan zamanın yetmemesinden şikayetçi değil miydi?

▪Şimdi birbirinizi dinlemek, vakit geçirmek, kendinizi açmak için uzun uzun zamanınız var.

▪Özetle kullanımı çok basit bir anahtar önereceğim; eşinizden görmeyi beklediğiniz şey ne ise önce siz gösterin. Yapmasından rahatsız olduğunuz şeyleri siz de ona yapmayın. Ve önce ondan beklediklerinizi siz onun için ne kadar yaptığınızı düşünün.

▪Sosyal izolasyon süreci doğru değerlendirildiğinde ilişkiler için bir ilaç olabilir.

 

Uzm. Klinik Psikolog Şeyma ALTINEL